The building configuration is based on the surrounding building structures, consisting of large-volume new residential buildings in the west and the small-volume settlement structure in the east and south.
The public park in the north is conceptually integrated into the open space design of the school. A ribbon of trees stretches across the entire property thus integrating the school building into a naturally designed school landscape. The ground floor and the first floor are connected with each other through landscaped greened areas, some of which are equipped with playground equipment.

The main building will have four storeys and be aligned in a north-south axis, thus running parallel to the residential buildings in the west and defining with them a portal to the new residential quarter. The single-storey gym wing forms a right angle to the main building , thus closing the urban edge to Grundäckergasse on the one hand and creating a protected schoolyard on the other hand, which connects to the northern open spaces of the neighbouring property.  The school building is accessed via two entrances - a central main entrance on the forecourt and a side entrance via the car-free path coming from the residential quarter. A separate, autonomous, and barrier-free access for external users is located on the southern side of the building right next to the main entrance. Two central staircases provide vertical access to the school building. The second floor houses two clusters each as well as the departmental rooms of the creative section. This functional arrangement is based on the idea of being able to integrate the departmental rooms into the respective clusters in the event that the school needs to be adapted or extended. Each cluster also includes a free classroom assigned to it in the form of balconies or terraces as an extension of the multifunctional areas inside.

Extract from the jury’s report:
"The jury positively perceives that through the sensitive building development, including the elevation of the open space, the building site is handled with great care. ... The orientation of the building structure with regard to the east-west oriented educational areas is seen as a special quality. The functionality of the interior can be clearly seen from the outside. The inner development is logical, self-guiding and intuitively understandable."

 
1st Prize
Education Campus Landgutgasse
 
1st Prize
Primary school and Middle School Langobardenstraße
 
Wettbewerb
Alpen-Adria-Gymnasium
 
Competition
Oberpullendorf Hospital
 
Anerkennung
Federal School Centre Zell am See
 
Competition
Leopold's Quarter
 
1st Prize
Middle School Wienerberg
 
Competition
School Leopold-Kohr-Straße
 
1st Prize
Primary School and Middle School Grundäckergasse
 
Competition
Extension Crematorium Vienna
 
Wettbewerb
Loi 130
 
 
1st Prize
Extension of the Jochbergengasse school
 
1st Prize
Primary School Christian-Bucher-Gasse
 
Recognition
Education Campus Deutschordenstraße
 
Kindergarten Pötzleinsdorf
 
Wettbewerb
Konrad-Lorenz-Secondary School Gänserndorf
 
3rd Prize
Lower Austria State Kindergarten Pulkau
 
3rd prize
Aron Menczer Education Campus
 
3rd prize
Education Campus Atzgersdorf
 
2nd prize
House of History Austria
 
Recognition
New building for the University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna
 
Wettbewerb
NMS (Neue Mittelschule – New Secondary School) Spielmanngasse
 
Wettbewerb
Neighbourhood development Leutbühel
 
Wettbewerb
School Competence Centre Ferlach
 
Chamber of Labour Education and Training Centre
 
School buildings in timber construction
 
Waldschule ("Forest School")
 
Chamber of Labour Vienna (Arbeiterkammer Wien) - Advisory Centre East
 
Hotel Linke Wienzeile
 
Competition
Parish church of Essling
 
Competition
Kaiserin Elisabeth Hospital
 
Prückelmayrgasse Elementary School
 
Gloriette Schönbrunn Palace
 
Child-care Centre Andersengasse
 
Child-care Centre Schrebergasse
 
Child-care Centre Anton-Schall-Gasse