The location of the building on the site not only provides essential commercial access to the surrounding urban areas, but also enables the building to enter into various architectural dialogues with its environment.
Towards the south, at the end of Meisslstraße, Kardinal Rauscher Platz opens into the site, where, at the north end, we find the roofed entrance to the five-storey building.A passage beneath the building creates a thoroughfare to the traffic-reduced Goldschlagstraße and into the green area of the adjacent residential buildings in the south of the complex. Above this passage, at the level of the wards, there are city terraces which invite the residents to sit down, relax and enjoy the view of urban life below.
The front gardens, surrounded by structured walls towards Holochergasse, not only serve as therapy gardens, but are also used as an open area by the kindergarten, thus loosening up the urban silhouette and maintaining the visual characteristics of the originally existing buildings. The integration of the accompanying street space into the area of the front gardens enables ample views from the building into the neighbouring quarter.
The building’s configuration represents a star, thus turning it into a striking, prominent urban form, which creates various different open spaces between the star’s outreaching “arms”.
Opposite each other, stretching out to the East and to the West, the two pairs of wards are connected to the central access area; from these two care facilities, clearly defined pathways lead to the daycentres and to the individual rooms of the inhabitants, offering them cosy niches to sit down, chat and relax.
Two types of room are offered in the building, depending on their specific location in the building, the configuration explicitly designed to help incorporate the environment. The rooms offer views over the city, but also provide insight into the commonly used areas of the nursing home. Orientation within the building is facilitated for the inhabitants by the clearly structured design of the pathways and also by the differentiating use of colours in the flights of rooms.
 
The residential building situated in the southern part of the site perfectly fits in with the existing historical buildings, thus contributing to the urban context along the Felberstraße.
1st Prize
Education Campus Landgutgasse
 
1st Prize
Primary school and Middle School Langobardenstraße
 
Wettbewerb
Alpen-Adria-Gymnasium
 
Competition
Oberpullendorf Hospital
 
Anerkennung
Federal School Centre Zell am See
 
Competition
Leopold's Quarter
 
1st Prize
Middle School Wienerberg
 
Competition
School Leopold-Kohr-Straße
 
1st Prize
Primary School and Middle School Grundäckergasse
 
Competition
Extension Crematorium Vienna
 
Wettbewerb
Loi 130
 
 
1st Prize
Extension of the Jochbergengasse school
 
1st Prize
Primary School Christian-Bucher-Gasse
 
Recognition
Education Campus Deutschordenstraße
 
Kindergarten Pötzleinsdorf
 
Wettbewerb
Konrad-Lorenz-Secondary School Gänserndorf
 
3rd Prize
Lower Austria State Kindergarten Pulkau
 
3rd prize
Aron Menczer Education Campus
 
3rd prize
Education Campus Atzgersdorf
 
2nd prize
House of History Austria
 
Recognition
New building for the University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna
 
Wettbewerb
NMS (Neue Mittelschule – New Secondary School) Spielmanngasse
 
Wettbewerb
Neighbourhood development Leutbühel
 
Chamber of Labour Education and Training Centre
 
School buildings in timber construction
 
Waldschule ("Forest School")
 
Chamber of Labour Vienna (Arbeiterkammer Wien) - Advisory Centre East
 
Hotel Linke Wienzeile
 
Competition
Parish church of Essling
 
Competition
Kaiserin Elisabeth Hospital
 
Prückelmayrgasse Elementary School
 
Gloriette Schönbrunn Palace
 
Child-care Centre Andersengasse
 
Child-care Centre Schrebergasse
 
Child-care Centre Anton-Schall-Gasse