The architectural concept is based on the idea of creating an integrative type of school building that supports collaboration and coexistence, following the spirit and interests of its users. The concept is to design a building that, by means of transparency and a continuity of pathways, provides optimum space for the students' switching between regular classes, special classes, leisure time and learning areas, and thus offers both pupils and teaching staff an optimum environment for the implementation of modern pedagogical concepts. The transparent main building, with its vertical slats seemingly floating above a recessed base, unites the two types of school in terms of design and makes the school centre recognisable as a unit within its urban context.
The building's entire volume is distributed over the site in such a way that it does not interfere with the neighbouring properties. The existing "gap" in the urban environment is closed by taking up the building lines of the neighbouring buildings. The building height - ground floor plus two upper floors - is based on the specified requirements. Due to the recessed ground floor, the building's voluminous structure becomes articulated. In terms of its front lengths and height development, the annex is thus gently integrated into its surroundings.
 
The rooms with their various functions have been distributed throughout the school centre in such a way that no learning spaces are used as a walk-through zone. General areas such as the multi-purpose room, the afternoon care rooms and facilities as well as the dining hall can be reached from both types of school in the shortest possible way. Each school type, i.e. HAK and Gymnasium, will have its own main entrance, accessible via the common, roofed forecourt, with the respective cloakrooms located in the immediate vicinity. In principle, the HAK will be housed in the new west wing and the Gymnasium in the new south and the existing east wing. On the first floor, the administration offices will be positioned as a connecting, central functional unit in such a manner that the administration is equally well accessible for both types of school. The walls of the core classes will be designed in such a way that the classes can easily be interconnected with the open learning spaces or the opposite classes according to need, so as to achieve optimal interactions and synergies.
1st Prize
Education Campus Landgutgasse
 
1st Prize
Primary school and Middle School Langobardenstraße
 
Wettbewerb
Alpen-Adria-Gymnasium
 
Competition
Oberpullendorf Hospital
 
Anerkennung
Federal School Centre Zell am See
 
Competition
Leopold's Quarter
 
1st Prize
Middle School Wienerberg
 
Competition
School Leopold-Kohr-Straße
 
1st Prize
Primary School and Middle School Grundäckergasse
 
Competition
Extension Crematorium Vienna
 
Wettbewerb
Loi 130
 
 
1st Prize
Extension of the Jochbergengasse school
 
1st Prize
Primary School Christian-Bucher-Gasse
 
Recognition
Education Campus Deutschordenstraße
 
Kindergarten Pötzleinsdorf
 
Wettbewerb
Konrad-Lorenz-Secondary School Gänserndorf
 
3rd Prize
Lower Austria State Kindergarten Pulkau
 
3rd prize
Aron Menczer Education Campus
 
3rd prize
Education Campus Atzgersdorf
 
2nd prize
House of History Austria
 
Recognition
New building for the University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna
 
Wettbewerb
NMS (Neue Mittelschule – New Secondary School) Spielmanngasse
 
Wettbewerb
Neighbourhood development Leutbühel
 
Wettbewerb
School Competence Centre Ferlach
 
Chamber of Labour Education and Training Centre
 
School buildings in timber construction
 
Waldschule ("Forest School")
 
Chamber of Labour Vienna (Arbeiterkammer Wien) - Advisory Centre East
 
Hotel Linke Wienzeile
 
Competition
Parish church of Essling
 
Competition
Kaiserin Elisabeth Hospital
 
Prückelmayrgasse Elementary School
 
Gloriette Schönbrunn Palace
 
Child-care Centre Andersengasse
 
Child-care Centre Schrebergasse
 
Child-care Centre Anton-Schall-Gasse